THE STEPHEN STANLEY BAND – BEFORE THE COLLAPSE OF THE HIVE

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Wolfe Island Records / CRS

Met de door hem opgerichte Canadese indierockgroep ‘The Lowest Of The Low’ uit Toronto, Ontario trok leadzanger en leadgitarist Stephen Stanley jarenlang de wereld rond om op te treden naast o.a. ‘The Violent Femmes’, Lloyd Cole, Billy Bragg en ‘The Jayhawks’. Met zijn eigen band slaagde hij erin om een gouden plaat binnen te rijven voor hun eind 1991 op de markt verschenen album “Shakespeare My Butt”. Begin 2003 bracht hij een eerste soloplaat uit onder de titel “That Thin, Wild Mercury” en in november 2015 hield hij het voor bekeken bij ‘The Lowest Of The Low’ die ook nu nog actief is in het alternatieve rockcircuit.

Hij opteerde toen voor een solocarrière en richtte daarvoor zijn eigen groep op die toepasselijk ‘The Stephen Stanley Band’ heet. Eind 2017 brachten ze het debuutalbum “Jimmy & The Moon” uit wat eigenlijk de opvolger was van het in de zomer van 2020 uitgekomen live-album “Live Static Roots Oberhausen” waarvoor ze tien nummers uit al de voorgaande platen van Stephen Stanley live hadden gespeeld op het Duitse ‘Static Roots Festival’ van 2018 in Oberhausen.

Het nieuwe derde album van ‘The Stephen Stanley Band’ kreeg als titel “Before The Collapse Of The Hyve” en bevat elf door Stanley zelf gecomponeerde nummers. Als eerste single uit de plaat werd gekozen voor de rootsrocksong “Here Comes That Rain” die u op de tweede audiovideo kunt beluisteren. Het nummer “Chase The Devil” is de openingstrack van het op het Canadese Wolfe Island met producer en toetsenist Hugh Christopher Brown opgenomen album en die track kunt u hier horen op de eerste video bij deze recensie.

‘The Stephen Stanley Band’ die tekende voor deze plaat bestaat naast leadzanger-gitarist Stephen Stanley uit gitarist Chris Bennett, bassist Chris Rellinger en drummer Cam Pyziak. Voor de opname kwamen daar nog een aantal gastmuzikanten uit Wolfe Island bij voor het bespelen van banjo, lap steel, saxofoon en voor het inzingen van harmony en backing vocals. “Straw Man” is gedeeltelijk een ‘spoken word’-nummer dat op deze plaat als een duet met de Canadese zangeres Kate Fenner wordt gepresenteerd.

De eerlijkheid gebiedt ons om er op te wijzen dat Stephen Stanley geen uitzonderlijk vocaal talent is maar zijn overgave en gedrevenheid kunnen we zeker wel terughoren in de nummers op dit album. Het wordt zelfs even beklijvend in de enkel door akoestische gitaar begeleide song “The Owl” die net als de ook al akoestische albumafsluiter “Holding Back On Someday” opgedragen wordt aan zijn in 2019 overleden vriend en radiopersonaliteit Dave Bookman die als zijn muzikale klankbord fungeerde.

Maar de sfeer wordt op deze plaat opnieuw snel weer opgedreven in het door ritmisch handgeklap ingeleide nummer “The Ballad Of Lou Room”, onze favoriete song uit deze plaat. De nummers “Hornets” en het rockende “Hey Darlene” komen nadien eveneens nog dicht in de buurt voor deze eretitel. “Before The Collapse Of The Hyve” van ‘The Stephen Stanley Band’ is met zijn leuke melodieuze songs een best vlotjes beluisterbare nieuwe plaat van deze Canadese indierockgroep.

(valsam)